Leren door beleving

De essentie van coaching is om mensen te helpen hun doelen te bereiken. Vaak is het hierbij noodzakelijk dat de persoon die gecoacht wordt tot andere, meer productieve vormen van gedrag komt. Zo kan iemand tot doel hebben om beter grenzen te leren stellen of om meer zelfvertrouwen te krijgen. Meestal zie je bij coaching dan dat er geprobeerd wordt om de gecoachte persoon meer in zicht in zijn of haar gedrag te geven, om zo tot nieuwe vormen van gedrag te komen. De resultaten zijn hierbij soms best redelijk.
Toch is het op deze manier lastig om volledig tot ander gedrag te komen. Het is bijna hetzelfde als iemand die nog nooit in een auto gereden heeft heel veel vertellen over hoe je auto moet rijden. Zo iemand zal het autorijden wel een beetje onder de knie krijgen, maar uiteindelijk zal het echte leerproces pas in gang worden gezet als diegene ook echt gaat rijden.
 
Mind in Balance maakt gebruik van een vorm van coaching en training waarbij praktijk, inzicht en beleving centraal staan. Het is een zeer effectief stappenplan, met gegarandeerd diepgaand en blijvend effect. Het ziet er als volgt uit:
 
1) Inzicht in jezelf
De eerste stap is altijd om inzicht in je eigen gedrag te krijgen. Ik laat je inzien hoe bepaald gedrag tot ontwikkeling is gekomen en hoe je dit vanuit inzicht los kan laten. Als je bijvoorbeeld moeite hebt om ‘nee’ te zeggen, dan kan dit bijvoorbeeld voortkomen uit een verlangen om aardig gevonden te worden of vanuit medelijden met anderen. Op dezelfde manier zal je zien dat veel gedragspatronen onderbouwd worden door dit soort niet realistische drijfveren. Het is een hele leuke gewaarwording om op deze manier inzicht te krijgen in jezelf en je gedragspatronen. Je begint jezelf en anderen beter te begrijpen en van daaruit is de eerste stap naar gedragsverandering gezet.
 
 
2) Leren door beleving
Dit is de belangrijkste stap in het leerproces naar nieuw gedrag. Veel gedragspatronen zitten sterk in je systeem geworteld. Inzicht alleen is niet genoeg om diepgaand en blijvend tot verandering te komen. De unieke methode die Mind in balance hier gebruikt is om situaties die iemand als lastig ervaart zo realistisch mogelijk na te spelen of om krachtige oefeningen te gebruiken, met een dynamisch en belevend karakter. Deze methode werkt alleen als een coach genoeg ervaring heeft en hier goed in getraind is. Terug naar het voorbeeld waarin iemand het lastig vind om ‘nee’ te zeggen: Met de gecoachte persoon wordt een situatie uit het dagelijks leven aangehaald, waarin diegene tegen het probleem aanloopt. 
De situatie wordt besproken, zodat de coach zich goed kan inleven. De situatie wordt nu zo realistisch mogelijk nagespeeld, waarbij de gecoachte persoon zichzelf is en de coach de rol van tegenspeler aanneemt. Vaak zal iemand niet gelijk succesvol zijn in de nagespeelde situatie, maar dat is juist het voordeel van deze vertrouwde setting. Fouten maken mag! 
Ook kan je altijd even uit de situatie stappen als je het even lastig vindt. Het is belangrijk dat je een veilig gevoel blijft houden.
De situatie wordt besproken en stapje voor stapje zal je werken naar een succesvolle beleving. Als je dit eenmaal gaat ervaren dan is de reactie van mensen vaak: “Dat ik dit niet eerder gedaan heb!” Je ontdekt zo dat je over veel meer kwaliteiten beschikt dan je eerst dacht en dat geeft een gevoel van vertrouwen en een besef dat je zelf richting kan geven aan je gedrag. 
Je gaat van de rol van slachtoffer naar die van dirigent. Bij sommige klachten als depressie is het lastiger om specifiek situaties na te spelen. Toch weet ik je ook hier met oefeningen te triggeren om te komen tot nieuwe belevingen en inzichten. Zoals ik al zei is de methode toepasbaar op alle situaties in je leven die je lastig vindt en te koppelen aan allerlei soorten problemen. Zo weet ik je altijd belevingen mee te geven die jouw succes gaan opleveren. De methode kan zowel worden ingezet bij 1 op 1 coaching als in trainingen met groepen. 
Leren wordt zo dynamisch, creatief en leuk!
 
3) Praktijkgericht
Alles wat je leert is praktisch toepasbaar. Je kan er dus direct mee aan de slag. Omdat je in de sessies al successen ervaren hebt is het nu gemakkelijker om het toe te passen. Om het compleet te laten slagen is deze stap wel essentieel. Je krijgt van mij handige tips mee, die je kan gebruiken als je tegen dingen aanloopt. Successen in de praktijk zullen snel merkbaar worden en dat geeft weer nieuwe energie om meer uit jezelf te halen!
 
Wil je ook gebruik maken van deze krachtige methode van coaching of training, dan is het een kleine stap om contact met mij op te nemen. Ik kan je garanderen dat je hier geen spijt van krijgt, want uiteindelijk gaat het je heel veel opleveren!